Így magyarázd el magadnak a tananyagot

Szerző: Diákszemmel

Nem elég, hogy megjegyezd az információkat, azt sem árt tudni, hogy miért van úgy.

Ha igazán tudatosan tanulsz, az azt is jelenti, hogy közben előadóvá válsz saját magad számára. Megtanítod magadnak a tananyagot, ahogy a tanár tanítja meg az órán. Hiszen ez a lényeg, nem igaz? Az egyszerű memorizálás nem elég a hosszú távú tudáshoz. Vizsgaidőszak idején persze hajlamos vagy kidobni az ablakon a hosszú távot, és épp addig szeretnéd, hogy a fejedben maradjon, ameddig beadod a papírt. De ebben is segíthet, ha elmagyarázod magadnak.

Ez a rész akkor jön, amikor már elolvastad a könyvet, átnézted a jegyzeteid. Segít abban, hogy értelmező tudást szerezz a tananyagról – ami pedig megkönnyíti, hogy a memorizálandó adatok is a fejedben maradjanak. Nézzük, hogyan csináld a gyakorlatban.

Mit jelent, hogy elmagyarázod magadnak?

Tulajdonképpen azt jelenti, hogy miután befogadsz új információt, azt hozzákapcsolod a fejedben már meglévő ismeretekhez. Ahelyett, hogy csak elolvasnád és rögzítenéd, végiggondolod, hogy mit is jelent ez a valóságban, hogyan viszonyul ahhoz a kontextushoz, amit már ismersz.

Néhány kézzelfogható példán bemutatva, ha egy koncepciót tanulsz, akkor összeveted azzal, hogy korábban mit gondoltak, hogyan működik, mit is léptek előre, hogy rájöttek az összefüggésre. Vagy éppen végiggondolsz egy gyakorlati példát az adott koncepció működésére. Ha egy ember csinált valakit, akkor elhelyezed a történelemben, ő akkor mondta ezt, amikor egyébként az történt, stb. Értelmezve kapcsolod hozzá a meglévő tudásodhoz.

Hogyan magyarázd el magadnak?

Érdemes minden fejezet vagy nagyobb tartalmi egység után 10 percet arra szánni, hogy végiggondolod, amit olvastál, és kontextusba helyezed saját magad számára. Próbáld elmondani magadnak, amit olvastál: nem a konkrét adatok pontos visszamondásával, hiszen azt még nem tanultad meg, hanem az értelmét, amiről szólt.

Beszéd közben is működik a gondolkodási folyamat úgy, hogy miközben saját magad számára megfogalmazod, még jobban megérted, amit olvastál. Ha a saját szavaiddal mondod el, csak ahhoz a tudáshoz tudsz nyúlni, amivel már rendelkezel, tehát automatikusan hozzá is kapcsolod az újat.

Fókuszálj arra: miért?

Miközben elmagyarázod magadnak, ne ugorj át egyetlen olyan részt sem, ahol ha valaki belekérdezne, hogy ez mért van így, nem tudnád elmondani. A miért-ek megválaszolása a megértés kulcsa, így ha van egy kérdőjeles miért a fejedben, akkor gondolkodj vagy nézz utána, amíg nem találod meg rá a választ.

Ennek a módszernek a segítségével a megértés lesz a tanulásod alapja, ami sokkal könnyebbé teszi a memorizálást. A semmihez sem köthető információk sokkal hamarabb kiesnek a fejünkből, de ha tartozik hozzá a fejedben egy logikai struktúra, akkor könnyebben fel tudod idézni.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel