Így tanulj könnyebben színek segítségével

Szerző: Diákszemmel

A tanulás sokkal több annál, mint hogy előveszed a laptopod, a füzeted és a könyved, és olvasol valamint próbálsz memorizálni. A hatékony tanulási módszer megtalálása arról szól, hogy felfedezed saját magadban, melyek azok az eszközök, amelyek segítségével a legkönnyebben, leginkább eredményesen tudod elérni, hogy bizonyos információkat sikerüljön rögzítened és előhívnod. Van, aki sokkal könnyebben jegyez meg valamit hallás után, másnak leírva kell ugyanazt olvasnia. Kiváló eszköz a tanulás és előhívás támogatására a színek használata.

A tanulás nem csak a szavak befogadásáról szól, a vizuális elemek eredményesen támogathatják mind a megértést, mind a memorizálást. Ezek közé tartoznak a színek is, amelyek fontos szerepet játszhatnak a memória és a tanulás eredményesebbé tételében.

A színek pszichológiája

A színek pszichológiája az érzelmekhez és az emlékezethez kapcsolódik. A különböző színek különböző érzéseket és hangulatokat váltanak ki, például a kék nyugtató hatású lehet, míg a piros éberséget és figyelmet eredményezhet. Ha utánaolvasol a színek pszichológiájának, tudományos alapokra is helyezheted a színek használatát a tanulási folyamatban. Ha nem szeretnél ilyen messzire menni, akkor is adunk néhány ötletet, amit könnyen hasznosíthatsz.

Jegyzetelj színes tollakkal

Színes tollakkal jegyzetelni nem csak szórakoztató, de segíthet a felírt dolgok megjegyzésében is. Ha órán nincs is időd teljes szettel készülni, amikor otthon átfésülöd a jegyzeteid, érdemes utólag kiemelni a különböző típusú információkat. Vezess be egy rendszert, ahol a nevek mondjuk kékek, a fogalmak pirosak, a kulcsszavak zöldek – bármilyen általad választott logika mentén tagolva a különböző típusú információkat.

Ha laptopon jegyzetelsz, akkor a színek utólagos változtatása értelemszerűen még egyszerűbb. Hasonló hatást érhetsz el a szövegkiemelővel is. A különböző színekkel kiemelt vagy kódolt fontos információkat a későbbiekben könnyebben fel tudod majd idézni.

Színes kikérdező kártyák

Ha készítesz kikérdező kártyákat, ott is jó ötlet lehet a különböző színek használata. Bizonyos témához tartozó kérdéseket, vagy bizonyos típusú kérdéseket ugyanolyan színű kártyára írsz fel, és úgy ismételsz. Segíti majd a felidézést a számonkérés során, amikor első lépésben eszedbe jut, milyen színű kártyán is volt az információ, ezt követően, remélhetően, fel tudod idézni magát a választ is.

Színes diagramok használata

Mindazok számára, akik vizuális típusnak tartják magukat, és könnyebben idéznek fel olyan információt, amihez kép vagy ábra is tartozott, érdemes energiát fordítani a különböző színes diagramok elkészítésére. Ezen keresztül az összetettebb információkat is jobb megértheted: a színek segíthetnek elkülöníteni a különböző elemeket, így könnyebben követhetővé válnak a kapcsolatok és összefüggések.

A színek tudatos használata jelentősen hozzájárulhat a tanulási élményhez és az információk hatékonyabb rögzítéséhez. Kísérletezz bátran a különböző módszerekkel, és nézd meg, melyik az, amelyik a leginkább megfelel a te tanulási stílusodnak. A tanulás támogatása színekkel nem csak hatékony, hanem kreatív és élvezetes is lehet.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel