Így tanulj teljesen új infót

Szerző: Diákszemmel

A megfelelő tanulási technika kiválasztásában az is szerepet játszik, hogy mennyi ismerettel rendelkezel már a kezdésnél az adott tárgyról. Teljesen új neked, vagy van némi alapismereted? Most azt nézzük meg, hogyan érdemes hozzáfogni ahhoz, amiről még gyakorlatilag semmit nem tudsz.

tanul

Abban, hogy hogyan tudsz hatékonyan megtanulni valamit, szerepet játszik az is, hogy mennyi előzetes ismerettel rendelkezel a témában. Ha már vannak ismereteid, akkor kikérdezőkártyákkal mélyítheted el a tudásod, vagy elmagyarázhatod valakinek, aki számára mindez új. Ha valami ismerettel már rendelkezel, de nem sokkal, akkor hatékony olvasási stratégia lehet, hogy előre elkezded kitalálni, vajon miről fog szólni az adott fejezet. De mi a helyzet a teljesen új információ hatékony befogadásával?

Itt jön képbe a módszer, aminek lényege: olvasás, dekódolás, jegyzetelés, gondolkodás. Ebben a módszerben is egy stratégiai tervvel kell megközelítened az új fejezeteket, de ez nem várja el, hogy legyen bármi tudásod arról, ami az adott fejezetben le lesz írva.

Itt tehát nem úgy olvasol, hogy átfutod a kiemeléseket és közben próbálod kitalálni, hogy mi lehet az összefüggés. Azzal a hozzáállással fogsz neki az olvasásnak, hogy elismered, semmit nem tudsz arról, hogy miről lesz szó, és készen állsz befogadni az új információkat.

1. Olvasás

Olvasd el a fejezet szövegét egyszerű befogadóként. Még ne kezdj el gondolatban vázlatpontokat írni, ne próbáld kiemelni a legfontosabb pontokat. Engedd, hogy a szöveg irányítsa a figyelmed.

2. Dekódolás

Miután elolvastad a fejezetet, fogalmazd meg saját szavaiddal pár mondatban. Ezt is le írhatod jegyzetként, vagy csak kimondod hangosan. A lényeg, hogy tudatosan formába öntsd, megfogalmazd, miről szólt, amit olvastál.

3. Jegyzetelés

Vázlatosan írd össze a legfontosabb tudnivalókat a fejezetből, itt használhatod a szöveget. Írd ki a fő állításokat, adatokat, fogalmakat, összegezd a következtetéseket úgy, hogy a jegyzeteid alapján később is tudd, miről van szó.

4. Gondolkodás

A szöveg bonyolultságától függően ezt megteheted minden fejezet után, vagy csak egy nagyobb tematikai egység végén. A lényeg, hogy miközben újra átfutod a szöveget, nézed a saját jegyzeteid, gondold végig logikusan mindazt, amit ebből magaddal kell vinned. Egészítsd ki a jegyzeteid azokkal az extra gondolatokkal, következtetésekkel, amit magadnak vontál le.

Ez az a rész, amikor már kritikai gondolkodással fordulsz a szöveghez, és ami segít annak megtanulásában, elsajátításában. Fontos azonban, hogy ez csak akkor működik igazán, ha előtte szántál időt arra, hogy egészében befogadd annak tartalmát. Így ugyanis kaptál egy általános képet, megértetted az alapvető összefüggéseket és a fő gondolatot, mielőtt a tények, adatok megjegyzésébe fognál – ami csak akkor hatékony, ha már tudod valamihez kötni.

Ez a technika nem lassabb, mint ha azonnal a kijegyzeteléshez és rögzítéshez kezdenél. Amennyivel tovább tart valamit úgy megjegyezni, hogy nincs egy általános alap tudásod és képed a témáról, csak épp annyival több idő először végigolvasni és befogadni, és utána nézni „tanulós” attitűddel.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel