Kérdezz, mielőtt memorizálnál

Szerző: Diákszemmel

Egy olyan tanulási technikát ajánlunk, amely arra buzdít: folyamatosan tegyél fel kérdéseket, miközben olvasod a tananyagot. Ennek segítségével könnyebben memorizálhatod a tudnivalókat, elmondjuk, miért.

tanulási technika

A hatékony tanulás alapja a megértés: azt tudod a legjobban memorizálni, amit logikusan végiggondolva meg is értesz. A megértés kapcsolódási pontokat, kontextust ad az információnak, így tudod mihez kötni, és könnyebben elő tudod hívni.

A tanulási módszer lényege, hogy azokba a tényekbe, adatokba, információkba, amiket rögzítened kell, mindig kérdezz bele, már az olvasás közben: miért? A legjobb, ha olvasás közben felírod ezeket az infókat, és a hozzá kapcsolódó kérdéseket: ez és ez miért van így.

Az első olvasás után vedd elő a kérdéseid, és nézz utána. Nem biztos, hogy a jegyzeteidben vagy a tankönyvben fogod megtalálni a választ, de ott van előtted az internet és nekiállhatsz utána kutatni.

Lehet, hogy egy egyszerű tényről, állításról van szó, aminek a miértjét neked nem kell tudni leírni a vizsgán, de ha te megérted, akkor magát az információt is sokkal könnyebben meg fogod tudni jegyezni. Olyan kapcsolatokra, logikai összefüggésekre jöhetsz így rá, amelyek mélyebb megértését teszik lehetővé a tananyagnak, és ezáltal az ismereteid is sokkal komplexebbek lesznek.

Arról már nem is beszélve, hogy a minél átfogóbb megértésen alapuló tudás nem csak arra jó, hogy a vizsgán jobban és könnyebben elő tudd hívni az információkat, de így sokkal hosszabb távon is marad meg. Nem felejted el rögtön a vizsga után, így később tudsz majd ehhez a tudáshoz nyúlni – ráadásul akár későbbi vizsgák anyagát is könnyebben tanulhatod meg, ha tudod az itt megszerzett ismeretekhez kapcsolni az újakat.

Minél átfogóbban érted az összefüggéseket, és tudod elmagyarázni te magad bárkinek, annál magabiztosabb a tudásod.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel