A következő vizsgát kezdd a végéről

Szerző: Diákszemmel

Megnyugtatja az idegeid és segít fókuszálni, ha a végéről kezdesz hozzá a vizsga feladataihoz.

vizsga

Még ha sokat is tanultál és úgy érzed, most azért tényleg tudod a tananyagot, akkor is stresszes lehet a vizsgahelyzet. Az izgulással nem vagy egyedül, de ez önmagában még nem segít. Arra viszont jó, hogy mindazok, akik hozzád hasonlóan ezzel küzdenek, számos megoldási kísérletet kerestek a problémára. Ezek egyike, hogy kezdd el kitölteni a vizsgát a végéről.

Miért jó, ha a végéről kezded a vizsgát?

Ezt a teóriát nem támasztja alá pszichológiai kutatás vagy pedagógiai magyarázat. Olyan gyakorlati tapasztalat ez, amiről egyre többen beszélnek TikTokon.

Az elgondolás abból ered, hogy a vizsgafeladatsorok általában úgy épülnek fel, hogy vannak rövid válaszos kérdések, karikázós rész, és aztán talán néhány hosszabban kifejtendő válasz. Ha a végéről kezded, és a leginkább időigényes feladatokat veszed előre, amelyek ráadásul a legfókuszáltabb figyelmed igénylik, akkor ezen a részen minél hamarabb túl is lehetsz, ami pedig jó érzéssel tölt el.

A másik teória, hogy van abban valami örömteli, ha a nagyobb szám felől haladsz a kisebb felé. Ha 20 feladat van, nyomasztóbb az egyessel kezdeni és tartani a huszadikig, mint fordítva. Ezt máshol is letesztelheted, például edzések közben ha ugyanazt a gyakorlatot ismétled, motiválóbb érzés, ha visszaszámolsz addig, amíg elfogy, mint fordítva.

Erre figyelj, ha a végéről kezded a vizsga feladatokat

A kifejtős kérdések megválaszolásához jó segítség a karikázós rész, ahol a megfogalmazott állítások már abban is segítséget adnak, hogy mire is kell majd kitérned az esszé részben. Ha az esszével kezded, nem kell elengedned ezt a „puskát”, nézd át a teljes feladatsort, és szerezz belőle ötleteket.

Ha így teszel, akkor ráadásul még „tét nélkül” futod át ezt a részt, nem akarod kitalálni, melyik válaszlehetőséget kell bekarikázni. Ez segíthet abban is, hogy könnyebben eszedbe jusson a helyes válasz – mert még nem stresszelsz azon, hogy akarod, hogy eszedbe jusson.

Ezzel a technikával tehát a fókuszáltabb figyelmet igénylő feladatokat veszed előre, ami azért is hasznos, mert még frissebb vagy, jobban össze tudod szedni a gondolataid. Másrészt segít kevésbé izgulni, ha azt érzed, a legnehezebb részén már túlvagy, és ha ki is csúszol az időből, a rövidebb feladatokon lehet gyorsan végighaladni.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel