Hagyd félbe a tanulást, hogy jobban emlékezz a tanulnivalóra

Szerző: Diákszemmel

Félbehagyni a tanulást a közepén? Az menni fog, igaz? Egy elmélet szerint pedig segíti is a memorizálást.

tanulás

Rengeteg módszer és trükk létezik, ami hatékonyan segíti a tanulást, aminek a segítségével könnyebben tudsz memorizálni vagy éppen megtanulni nehezebb tananyagot. Ezek valamilyen tudományos elméleten alapulnak, és azért létezik belőlük olyan sok, mert tényleg sokféle módon ki tudjuk használni a memória működésének bizonyos sajátosságait.

A Zeigarnik hatásnak nevezett koncepció azt állítja, hogy segít memorizálni a tanulnivalót, ha félbehagyod, mielőtt végeznél vele, és megcsinálsz valami teljesen mást. Ez a technika jól jöhet mindazoknak, akik nehezen fókuszálnak sokáig, vagy lelkifurdalásuk van, amikor halogatnak.

Az a jelenség áll mögötte, amit talán te is megtapasztaltál már: hogy milyen könnyű felidézni valamit, amiben benne voltál, amikor éppen félbeszakítottak. Amikor elkezdesz egy feladatot, az agyad teremt körülötte egy bizonyos feszültséget, aminek célja, hogy javítsa a kognitív működés. Ez a feszültség megszűnik, ha a feladat kész, de fennmarad, ha nem fejezed be.

Ezt használhatod fel előnyödre a tanulás közben. Te is biztosan ismered az érzést, amikor megunod, félbehagyod, elkezdesz valami mást csinálni, és közben idegesít, lelkifurdalásod van, hogy még nem vagy kész. Ha tudatosan hagyod félbe, amit csinálsz, és kezdesz bele valami teljesen másba, fenntarthatod ezt a bizonyos feszültséget. Ez pedig segíteni fog, hogy felidézd, amit tanultál.

Zeignarik a pincérek munkáját figyelve állt elő az elméletével. Azt látta, hogy a pincérek észben tartják a rendeléseket, amíg azok el nem készülnek, vagy valamilyen módon függőben maradnak. Ha kész vannak egy rendeléssel, fél perccel később nem tudnák megmondani, hogy mit kért az adott vendég.

Ennek működését tovább vizsgálták, és azt találták, hogy olyan területen működik igazán jól, amikor motivált vagy azzal a cselekvéssel kapcsolatban, amit végzel. Abban motivált vagy, hogy ne bukj meg, tehát a tanulásban adott a lehetőség, hogy kihasználd az elmélet nyújtotta előnyöket.

Ezeket a különböző tanulást segítő technikákat érdemes egy-egy vizsgaidőszakban kipróbálni, és megnézni, hogy neked melyik működik a legjobban. Lehet, hogy néhányról megállapítod, hogy számodra egyáltalán nem hatékony, de egy másik technikáról aztán kiderülhet, hogy könnyebbé teszi, gyorsítja a tanulást.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel