5 újévi fogadalom a tanuláshoz kapcsolódóan

Szerző: Diákszemmel

Az újévi fogadalom nem csak arról szól, hogy be tudod-e tartani az elhatározásod. Ha végiggondolod, mit szeretnél megfogadni, az kiváló alkalom arra is, hogy célokat tűzz ki magad elé, reflektálj arra, hogy mit szeretnél elérni, min szeretnél változtatni. Mondunk néhány olyan tanuláshoz kapcsolódó ötletet, ami segíthet, hogy a legtöbbet hozd ki a suliból.

újévi fogadalom

1. Az időgazdálkodás javítása

Miért? A hatékony időbeosztás megvalósítása olyan képesség, amire hatalmas szükséged lesz. Ha az iskolai feladataid beosztásakor elkezdesz azzal kísérletezni, hogy megtanulj jól tervezni, megismerd a határaid, az is később is előnyödre válik majd.
Hogyan: Használj tervezőt vagy digitális naptárt a feladatok és határidők nyomon követéséhez. Tűzz ki konkrét célokat a sulis feladataid kapcsán, és kövesd nyomon ezeket.

2. Tanulási technikák fejlesztése

Miért? Több különbözői tanulói típus létezik, és ez befolyásolja azt, hogy milyen tanulási módszerek segítségével tudunk hatékonyan tanulni. Ha megtalálod azt, ami neked működik, sokkal gyorsabban és eredményesebben tudsz majd tanulni.
Hogyan: Kísérletezz különböző tanulási technikákkal, például a Pomodoro-technikával, az aktív felidézéssel és nézd meg, neked mi működik a legjobban.

3. Legyél aktívabb az órán, előadáson

Miért? Bár vonzó lehetőség passzívan végigülni egy órát, ha aktívan bevonódsz, az segíti a megértést, könnyebben meg is jegyzed a tanulnivalót és hosszabb távú, mélyebb tudást szerzel.
Hogyan: Törekedj arra, hogy minél többször hozzászólj egy órán. Figyelj aktívan, azzal a szándékkal, hogy válaszolj, vagy épp kérdezz valami kapcsán.

4. Olvass többet a kötelezőnél

Miért? Ha hozzáolvasol a kötelező szakirodalomhoz, az átfogóbbá teszi a tudásod a témában, és segíti a tananyag megértését is.
Hogyan: Szánj rá időt, hogy a tananyag érdekes részeinek utánakutatsz a neten, elolvasol érdekesebb cikkeket, meghallgatsz hozzáértőket a YouTube-on.

5. Fedezd fel a munkalehetőségeket

Miért? Azért is tanulsz, hogy a megszerzett tudást később munkában kamatoztasd. Minél korábban elkezdesz azzal foglalkozni, hogy milyen munkalehetőségek is állnak majd előtted, mennyire nehéz elhelyezkedni, mi érdekel, annál felkészültebb leszel, amikor ténylegesen el szeretnél helyezkedni.
Hogyan: Vegyél részt karrierbörzéken és böngészd a diákmunka lehetőségeket: nézd meg, tudsz-e olyan munkát elvállalni, amivel hasznos szakmai tapasztalatot szerezhetsz, megismerhetsz olyan cégeket, ahol majd dolgozni szeretnél.

Ha a fentiekhez kapcsolódóan teszel újévi fogadalmakat, azzal javíthatod a teljesítményed a suliban és hasznos tapasztalatokat szerezhetsz a későbbi munkakereséshez. A kulcs az, hogy kicsiben kezdd, maradj következetes, és a megszerezett tapasztalatok alapján bátran értékeld újra az egyes fogadalmakat.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel