A sikeres karrier első lépései az egyetem alatt

Szerző: Diákszemmel

Az egyetemen nem a tanulás a legtöbb, amit megtehetsz a későbbi karriered támogatása érdekében. Ha az alábbi néhány dolgot megcsinálod, akkor jobb esélyekkel indulhatsz a munkaerőpiacon, miután lediplomáztál.

karrier diákmunka

Az egyetemi éveid fő célja természetesen a diploma megszerzése, de ennél jobban is kihasználhatod ezeket az éveket. Te is tudod, hogy minden évben rengeteg friss diplomás kerül ki a munkaerőpiacra, és előnyt jelenthet, ha valamivel ki tudsz tűnni a tömegből. Lássuk, mi mindent tehetsz meg az egyetem alatt a karrieredért!

1. Ne csak levizsgázz, szerezz tudást

A vizsgaidőszak hajtásában nehéz hátralépni és a teljes képet látni: egy ponton túl az egyetlen célod az lesz, hogy meglegyen a vizsga, és kit érdekel, ha másnapra elfelejtesz mindent, amit tanultál. Érdemes azonban év közben egy kicsit jobban belemélyedni abba, amivel foglalkozol, hogy később is előhívható valódi tudást szerezz. Ez nem feltétlen azt jelenti, hogy a tankönyvet olvasgatod. Menj utána mindenféle információnak, forrásnak, amit megismersz, és tanuld a leendő szakmád, hogy minél hamarabb önálló gondolataid legyenek róla.

2. Csatlakozz sulis projektekhez

Igyekezz részt venni minél több egyetemi aktivitásban, még ha nem is látod feltétlen hasznosnak, vagy némelyik bénának tűnik talán. Hasznos tapasztalatokat szerezhetsz és ismerettségeket köthetsz, amelyek később a kapcsolati hálód alapját jelenthetik. Egy-egy ilyen projektet akár beírhatsz az önéletrajzodba is, ami szakmai tapasztalat híján jól fog jönni.

3. Kezdd el építeni a kapcsolati hálód

A fentihez kapcsolódva, ragadj meg minél több olyan lehetőséget, ahol esélyed van a kapcsolati hálód felépítésére. Járj el eseményekre, amelyek a szakterületedhez kapcsolódnak, még akkor is, ha nem vagy az a networkingelő típus. Az „ismerős ismerőse” típusú kapcsolatszerzés is jó kezdő lépés lehet.

4. Fejlessz készségeket

Szerezz minél több olyan készséget, amit nem tanítanak a suliban, de hasznos lehet később a munkádban. Fejleszd például az angol tudásod, vagy akár tanulj meg egy újabb nyelvet. Tanulj meg használni olyan eszközöket, aminek az ismerete hasznos lehet később a munkádban, és megkülönböztethet téged a többi friss diplomástól.

5. Építs online jelenlétet

Érdemes egy tudatos online jelenlét felépítésén gondolkodni, aminek alapja lehet a LinkedIn profilod. Kövesd be a területed elismert szakembereit, igyekezz bekapcsolódni online diskurzusokba, és ha úgy érzed, akár ossz meg valamit te magad.

6. Szerezz releváns szakmai tapasztalatot

Válassz olyan diákmunka lehetőséget, amelynek segítségével releváns szakmai tapasztalatot szerezhetsz! A legjobb, ha valamilyen asszisztensi pozícióban tudsz elhelyezkedni, de ha ilyen diákmunkát nem kínálnak, akkor keress olyat, amivel azokat a készségeid fejlesztheted, amelyek később hasznosak lesznek – a csapatmunka, az emberekkel való foglalkozás.

Minél tudatosabb döntéseket hozol, annál több lehetőséged lesz az egyetem után, amelyeken el tudsz indulni!

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel