Így használd etikusan a ChatGPT-t a beadandó megírásához

Szerző: Diákszemmel

A ChatGPT meg tudja írni az egész beadandód, neked mindössze annyi a dolgod, hogy a magyartalanságokat kijavítod a szövegben. Érdemes azonban átgondolni a veszélyeket és hogy mit nyerhetsz, mit veszíthetsz.

chatgpt beadandó megírása

Egy beadandó megírása sokszor nyomasztó feladat: nincs ötleted, mit kellene írni, hadakozol a karakterszámmal, és ráadásul lehet, hogy épp nem ez az egyetlen feladat, aminek közeleg a határideje. A mesterséges intelligencia épp ezekre a problémáidra adja meg a megoldást: van miről írnia és sokkal gyorsabban is teszi, mint ahogy te tudnád. Egy az egyben megíratni vele az esszét talán mégsem a legjobb ötlet – és most nem arról szeretnénk beszélni, hogy ezáltal megvonod magadtól a fejlődés lehetőségét.

Vázlat, forrás

Teljesen kivonni magad a feladat alól semmiképp nem tudod, mert a szoftver nem ír olyan hosszú szövegeket, amilyennek a beadandódnak lennie kell. Ez persze könnyen áthidalható: először íratsz vele egy részletes vázlatot, majd a fejezeteket egyenként megíratod vele. Ha még így sem elég hosszú a szöveg, bizonyos részeket kifejtetsz vele jobban – és máris megvan a szükséges karakter-mennyiség.

Még abban is tud segíteni, hogy forrásokat listáz neked – bár az már trükkös lehet, hogy ebből mennyi elérhető magyarul. Az már a te feladatod, hogy felkutasd ezeket a magyar kiadásokat és a megfelelő helyre behivatkozd a forrásokat. Persze külföldi forrást is feltüntethetsz, de ezek túlzott használatát érdemes lehet elkerülni, mert bizonyos esetekben az már önmagában gyanús lehet.

Óvatosan a nyelvezettel

Arról már korábban is írtunk, hogy léteznek online felületek, amik felismerik az AI által generált szöveget, így arra érdemes odafigyelni, nehogy egy ilyenen lebukj. Ez persze angol nyelvterületen markáns probléma főleg – ahol egy az egyben leadhatsz egy ChazGPT generálta szöveget. Magyarul ez nem opció, hiszen a szoftver még mindig számos magyartalanságot hagy a szövegekben, tehát mindenképp át kell olvasnod és bele kell javítanod.

Innentől már nem szigorú értelemben véve AI generált szövegről beszélünk – ha kíváncsi vagy, ezt a szoftverek is így gondolják-e, érdemes lefuttatni a mesterséges intelligencia felismerő eszközök valamelyikén. Ne csak erre figyelj azonban, nézd át a nyelvezetét, a logikai felépítését – figyeld meg, koherens szövegről van-e szó.

Így használd a ChatGPT-t a beadandó megírásához

Ahogy a fentiekben is leírtuk, a beadandód jelentős részét megírathatod a ChatGPT-vel, és némi korrektori munka és a hivatkozások elkészítése után már kész is az esszéd. Mégsem ezt a megoldást javasoljuk, több okból sem.

A mesterséges intelligenciát úgy érdemes használni a beadandó megírásához, hogy íratsz vele egy vázlatot, a vázlathoz akár még témaötleteket is soroltatsz fel – és ennek segítségével felkutatod a forrásokat és megírod magát a szöveget.

Az igazság az, hogy a legtöbbször azért haladsz lassan a beadandóval, mert nincs ötleted. A részletes vázlat megírása ebben tehát óriási segíthet: máris kirajzolódott előtted azoknak a gondolatokat a sora, amiket meg kell írnod.

Mivel, ahogy fent leírtuk, mindenképp kell dolgoznod a ChatGPT által generált szöveggel, valójában nem sokkal több munka, ha a tényleges megírást már te végzed el. Így a lelkiismereted is tiszta – már ha terhelné egy esetleges csalás -, és hasznod is lehet belőle.

Egyrészt, ha a tanár belekérdez az esszéd egy részébe, fogsz tudni válaszolni, mert tényleg utánaolvastál annak, amit írtál. Másrészt így minden gyanú felett állsz – tényleg nem csaltál, miközben rengeteg időt spórolt neked a mesterséges intelligencia.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel