Motiváció: nehéz megtartani, de nem lehetetlen

Szerző: Diákszemmel

A motivációt több különböző dolog táplálja: egy feladat sürgőssége, a te érzékelésed arról, mennyire is vagy képes az adott feladatra, vagy hogy éppen mennyire kapcsolódik egy saját magad számára is megfogalmazott célhoz. Éppen ezért a motiváció instabil és kiszámíthatatlan, és a legrosszabb pillanatokban hagyhat el.

motiváció

És persze a motiváció egyre fogy, ha a fáradtság eluralkodik. A hiánya azonban negatívan befolyásolhatja, mennyire vagy képes egyáltalán rávenni magad, hogy tanulj, hogy koncentrálj, ezért nem árt megismerni néhány trükköt, amivel fenntarthatod.

Hogyan tartsd fenn a motivációd a tanuláshoz?

1. Változtass valamit

Az újdonság inspirálóan hathat, még akkor is, ha apróságról van szó. Változtasd meg a kijegyzetelési technikád, és máris ingerli a figyelmed, hogy valami új. Változtasd meg, hogyan osztod be a feladataid, vagy hogyan követed ezt. Változtasd meg, hol tanulsz, például ülj be egy kávézóba, ha eddig csak otthon tanultál.

2. Alakíts ki egy rutint

Habár ellentétesnek tűnhet az újdonság igényével, de valójában nem az. A rutin a folyamatos ismétlődésével olyan természetes napi tevékenységgé emelhet egy-egy tanulási etapot, ami ellen már nem tiltakozik az elméd. Például, hogy rögtön reggeli után egy órát intenzív olvasással töltesz. Vagy ebéd előtt beiktatsz egy ismétlő etapot – és az ebéd akkor jön, amikor ezzel kész vagy.

3. Tűzz ki rövid távú célokat

Tervezd meg, mivel mikorra leszel kész. Egy adott nap estéjére eljutsz az ötödik fejezet végére. Még ebéd előtt kijegyzeteled azt a szakaszt. Ha meg tudsz határozni olyan rövid távú, teljesíthető célokat, amik jól tagolják a napod, akkor a versenyszellemed jöhet a segítségedre.

Ha már eluralkodik rajtad a fásultság, eleged van a tanulásból, érdemes egyet hátralépni. Adj az elmédnek egy kis időt a lekapcsolódásra, és fókuszálj arra, hogy lásd a teljes képet. Azért kell most felkészülnöd erre a vizsgára, mert szükséged van rá a diploma megszerzéséhez, és ha ezen most túlvagy, akkor eggyel közelebb lépsz a célhoz. Ha erőt vesz rajtad a szorongás, arra is készíts egy B tervet, mi történik, ha most nem lesz meg az adott vizsga: játszd le a fejedben, milyen lépések jönnek akkor.

A motiváció megőrzése nem mindig egyszerű, de kisebb trükkökkel ösztönözheted az elméd, és sokkal könnyebb lesz a tanulás, ha a megfelelő mindsettel állsz hozzá.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel