Útmutató karrier-választáshoz

Szerző: Diákszemmel

Középiskolában és az egyetemen is számos olyan döntést kell meghoznod, ami a leendő karriered befolyásolja. Ez egyszerre izgalmas és ijesztő: felfedezed, milyen lehetőségek is állnak előtted, meg kell ismerned a saját erősségeid, és meg kell találnod, hogyan kapcsolódik mindez az érdeklődési körödhöz.

karrier választás diákmunka és tervezés

1. Erősségek és érdeklődés

A karriertervezés első lépése, hogy reflektálni tudj saját magadra. Bár könnyű válasznak tűnik, valójában érdemes időt és tudatos figyelmet szentelni annak, hogy megtaláld, mi az, ami érdekel, és melyek azok a készségek, amelyekben jó vagy.

Ebben segítséget nyújthatnak bizonyos személyiségtesztek (keresd a tudományos alapra épülőket), karrier-alkalmassági tesztek és készség-felmérések. Ha megtalálod azt, hol áll fedésben az, hogy miben vagy jó és miben leled örömöd, az erős alapot biztosíthat pályaválasztásához.

2. Karrierlehetőségek feltárása

Ha az első lépésen túl vagy, akkor el lehet kezdeni kezdeni azzal foglalkozni, milyen lehetséges karrier utak állnak előtted. Mit érdemes megvizsgálni?

  1. Iparágak felkutatása: Az érdeklődésed és a tudásod metszéspontja nem feltétlen korlátoz egyetlen iparágra. Járj utána, hol alkalmazhatod jól a tudásod.
  2. Személyes beszélgetések: Ha van lehetőséged a téged érdeklő területen dolgozókkal beszélgetni, akkor használd ki az alkalmat. Készülj előre, hogy legyenek konkrét kérdéseid.
  3. Diákmunka és gyakornoki pozíciók: A gyakorlati tapasztalat megszerzése felbecsülhetetlen annak eldöntéséhez, hogy valóban neked való-e egy irány.

3. Tanulmányi lehetőségek

A leendő karrieredhez kapcsolódó céljaid gyakran meghatározzák, hogy milyen típusú végzettségre és képesítésre van szükséged. Az egyetemi végzettség megszerzése vagy a szakképzés mellett azonban azt is érdemes megvizsgálni, hogy milyen egyéb felületek állnak rendelkezésedre a gyakorlati tudás megszerzésére. Minél szélesebb a tudásod, annál több lehetőség áll előtted. Autodidakta módon rengeteg olyan hasznos tudást megszerezhetsz, ami előnyt jelent majd az elhelyezkedésnél.

4. Szakmai kapcsolati háló kiépítése

A kapcsolatépítés sokat segíthet a gyorsabb és hatékonyabb karrierépítésben. Járj el szakmai előadásokra, csatlakozz minél több online diskurzushoz és válassz releváns diákmunkát, ahol olyan kapcsolatokat szerezhetsz, amik később segíthetnek az álláskeresés során. Fontos, hogy a szakmai háló valódi kapcsolatok kiépítéséről szól, nem csupán kapcsolatok gyűjtéséről.

5. Soft skill-ek fejlesztése

A szakmai – elméleti és gyakorlati – ismeretek fontosak, de nem árt tudni, hogy a munkaadók vizsgálják és nagyra értékelik az olyan soft skill-eket is, mint a kommunikációs készség, a csapatmunka, a problémamegoldás és az alkalmazkodóképesség. Keresd a lehetőségeket, ahol ezeket tudod fejleszteni, és előnyre tehetsz szert egy állásinterjún.

6. Karrierterv készítése

Mindezen információk birtokában itt az ideje karriertervet készíteni! Tűzz ki rövid és hosszú távú célokat, és vázold fel azokat a lépéseket, amelyeket meg kell tenned ezek eléréséhez. Ennek a tervnek rugalmasnak kell lennie, és alkalmazkodnia azokhoz az új tapasztalatokhoz, amiket közben szerzel.

7. Maradj rugalmas

A munkaerőpiac folyamatosan változik: az AI technológia egyre szélesebb körben terjedésével átalakulnak a munkakörök, változnak a pozíciók. Folyamatosan alakul az is, hogy a munkaadók épp mit keresnek egy munkavállalóban, és milyen módon térképezik fel ezeket a készségeket. Légy tájékozott a választott szakterületed trendjeivel kapcsolatban, kövesd a munkaerőpiaci változásokat és alkalmazkodj az aktuális tendenciákhoz!

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel