A diákmunka hatása a tanulmányi eredményekre

Szerző: Diákszemmel

A diákmunka hatása a tanulmányi eredményekre bonyolult. Számos kutatás vizsgálja már évek óta, a diákok tapasztalatai alapján mennyire összeegyeztethető a suli és a munka. Vajon elkerülhető, hogy romlani kezdjenek a jegyeid? Hogyan tudsz majd koncentrálni a sulis feladatokra, ha közben a munkával is kell foglalkoznod?

diákmunka hatása

Ha a diákmunka túl sok időt és energiát igényel, az hatással lehet a suliban elért eredményeidre. A kutatások szerint azok a diákok, akik heti 20 óránál többet dolgoznak, gyakran alacsonyabb akadémiai teljesítményt mutatnak.

Stressz és kiégés

A munka és a suli egyensúlyának megtartása stressz forrása lehet, különösen a vizsgaidőszakok alatt. Ez a fokozott terhelés hozzájárulhat a kiégés érzésének kialakulásához. Ez negatívan befolyásolhatja mind a tanulmányi, mind a munkahelyi teljesítményt.

Szabadidő és csökkenése

Ha diákmunkát is vállalsz suli mellet, az csökkentheti a szabadidőd: azokból a tevékenységekből vesz el, amikor pihensz és feltöltődsz. Ez rossz hatással lehet a mentális egészségre, így érdemes odafigyelni, hogy mindig maradjon időd a barátaidra, a hobbidra, a pihenésre.

A diákmunka jótékony hatásai

A diákmunka összeegyeztetése a sulival extra feladatot jelent számodra, de érdemes tudni, hogy számos jótékony hatása is van.

Időgazdálkodási készségek fejlesztése

Azok a diákok, akik munkát vállalnak tanulmányaik mellett, gyakran kénytelenek hatékonyabban kezelni az idejüket – ez hosszú távon pedig eredményesen javítja az időgazdálkodási készségeket.

Pénzügyi függetlenség és felelősség

A saját bevétel által hamarabb megtanulod a pénzügyi felelősséget, a költségvetés-kezelést és máshogy tekintesz a pénz értékére.

Szakmai kapcsolatok

A diákmunka lehetőséget biztosít, hogy hamarabb megtanulj szakmai kapcsolatokat kiépíteni, ön- és érdek-érvényesíteni. Magabiztosságot ad, ami erős fegyver lehet a kezedben, amikor egyetem után próbálsz elhelyezkedni.

A diákmunkáról nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy negatív hatással van a tanulmányi eredményekre. Az biztos, hogy átrendeződnek a prioritásaid, de közben meg is tanulod sokkal hatékonyabban beosztani az időd. A munka óraszáma, jellege is hatással van arra, hogyan tudsz mellette teljesíteni a suliban. Fontos, hogy megtaláld a megfelelő egyensúlyt a munka, a tanulmányok és a szabadidő között – ha ezt meg tudod valósítani, akkor elkerülheted a negatív hatásokat és maximalizálhatod az előnyöket.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel