Hogyan tárgyalj a fizetésedről?

Szerző: Diákszemmel

Az első alkalom, amikor fizetésről és juttatásokról tárgyalsz, kihívást jelenthet. Megfogalmazni az elvárásaid, és érvelni amellett, hogy miért reális, amit kérsz, nem könnyű feladat. Adunk néhány tippet és stratégiát, ami hasznos lehet a sikeres tárgyaláshoz.

bértárgyalás

1. Kutatás és előkészület

Végezz kutatást, hogy megtudd, mennyit keresnek hasonló munkakörben, pályakezdő pozícióban a régiódban. Ennek alapján állapíts meg egy reális fizetési célt, amit el szeretnél érni – és tudd is megindokolni, hogy ez miért jogos elvárás a részedről.

Határozd meg a céljaidat! Gondold át, milyen egyéb juttatások lehetnek fontosak számodra, mint például rugalmas munkaidő vagy tanulmányi támogatás. Sokszor előfordul, hogy ha pénzt nem is, de valamilyen juttatást elérhetsz egy ilyen megbeszélés során. Ezért mindig készülj előre, mi az az összeg, ami alatt számodra nem elfogadható, és milyen kiegészítések lehetnek szimpatikusak számodra.

2. A tárgyalás megkezdése

Fontos az időzítés, a legjobb időpont a fizetésről való tárgyalásra akkor van, amikor már bizonyítottad a rátermettségedet, vagy amikor formálisan felajánlják a munkát. Kerüld a fizetés megvitatását az állásinterjú korai szakaszában.

Légy őszinte azzal kapcsolatban, mit vársz el, de legyél nyitott a kompromisszumra is. Használj pozitív, de határozott nyelvezetet, és hozz érveket arra, hogy miért érdemled meg az általad kért összeget.

3. Érvek és indoklás

Az érveid felépítése fontos előzetes feladat, és részét képezi az is, te milyen személyes hozzáadott értékkel bírsz, ami kedvező lehet a cég számára. Ha például releváns tapasztalatokat szereztél diákmunkában, az megkülönböztet a többi pályakezdő jelentkezőtől, és plusz jelent a leendő munkaadód számára is.

Készülj fel arra, hogy bemutatod, hogyan járul hozzá a munkád a cég sikeréhez. Említs konkrét példákat a korábbi tapasztalataidról, amelyekkel bizonyíthatod azon készségeid, amelyek fontosak a munkaadód számára.

4. A tárgyalás lezárása

Ha megállapodás születik, kérj minden részletet írásban, beleértve a fizetést, a munkaidőt, és egyéb juttatásokat. Ha nem sikerül megállapodni, fontold meg, hogy a pozíció továbbra is megfelel-e a céljaidnak és szükségleteidnek.

Függetlenül a tárgyalás kimenetelétől, tartsd meg a pozitív hozzáállást, és köszönd meg a munkáltatónak az időt és a lehetőséget.

Az első fizetés-tárgyalásod talán nem lesz sikeres, és még biztos nem leszel olyan magabiztos, amilyenné később válhatsz. Ezt viszont csak gyakorlás útján lehet megtanulni, épp ezért ne keseredj el, ha nem sikerül elérni, amit szerettél volna: hasznos tapasztalatot szereztél. Egyre jobban megismerd, hogy is működik ez, és fejleszted a kommunikációs készségeidet. Ne feledd, hogy a tárgyalás nem csak a fizetésről szól, hanem arról is, hogy megállapodást találj a munkáltatóval a munkakörülményekről, amelyek mindkét fél számára előnyösek.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel