Mind map: tanulási módszer vizuális típusoknak

Szerző: Diákszemmel

A mind map készítése szuper eszköz egy tananyag kijegyzeteléséhez, egy beadandó vázlatának megírásához. Tanuláshoz, vizsgára készüléshez pedig vizuális típusoknak elengedhetetlen.

mind map

A mind map azt jelenti, amikor egy hálózatos diagram szerű ábra segítségével jelenítesz meg összefüggő koncepciókat. Egy központi elem köré rendelsz kapcsolódó gondolatokat, fogalmakat, kulcsszavakat, és a megfelelő logika szerint összekötöd őket.

A mind map segít, hogy jobban megérts egy összetett témát, jobban átlásd a kapcsolatokat egyes elemei között. A logikai kapcsolat megteremtése már önmagában támogatja a tanulást, a felidézés képességét, így nem csak a kivitelezése, de a felépítése is segíthet a hatékony tanulásban.

Kivitelezés

Lehetőség szerint igyekezz mindig kézzel, papírra felrajzolni a mind map-et. Digitálisan is kivitelezhető, de a megjegyzést, felidézést segítheti, ha szabad kézzel, papíron hozod létre a hálózatot. Használhatsz különböző színeket is, hogy még átláthatóbbá tedd.

Így tanulj mind map segítségével

1. Határozd meg a központi elemet

Írd fel a papír közepére azt a központi elemet, nevet, fogalmat, amit szeretnél megtanulni a mind map segítségével. Ha töri órán vagy, akkor mondjuk felírod, hogy Nagy Sándor, és bekarikázod.

2. Kapcsolj hozzá több megközelítést

Húzz kifelé irányuló vonalakat a központi körből, és írj fel mindegyikre kapcsolódó koncepciókat. A Nagy Sándor példánál maradva, mondjuk felrajzolhatod: kontextus, elért eredmények, kortársak, utóhatás.

mind map

3. Bontsd le a fő kapcsolatokat kisebb egységekre

Foglalkozz egyszerre egy „vonallal”, egy koncepcióval, és gyűjts össze minél több ahhoz kapcsolódó rész egységet. Tehát az elért eredményekhez felírhatod, hogy Makedónia, balkáni hadjárat, Perzsia meghódítása, isszoszi csata, stb. Ezzel összegyűjtötted a legfontosabb kulcsszavakat, egységekre bontottad, és vizuálisan megjelenítetted.

4. Kösd össze a további összekapcsolódásokat

Ha végigmentél minden vonal alegységekre bontásában, nézd meg az egészet, és hozz létre további kapcsolatokat a különböző ágak egyes elemei között. Ha Perzsia meghódítása és a „kontextus” vonalról elágazó egyik karakter között van kapcsolat, kösd össze.

Praktikus tanácsok a mind map elkészítéséhez

  • Érdemes minél tágasabb felvázolással indulni, hiszen az egyes al-ágak sűrűek lehetnek a végére.
  • Egy-egy koncepcióhoz felírhatod a hozzá kapcsolódó legfontosabb adatot, amit nem szeretnél elfelejteni.
  • A végén érdemes kiszínezni, amikor már látod a logikát.

Egy jól felépített mind map olyan gondolati struktúrát tesz vizuálisan láthatóvá, ami sokat segíthet, amikor a vizsga közben megpróbálsz felidézni egy információt. Fontos, hogy más által elkészített mind map-et ne próbálj használni a tanuláshoz, mert ahhoz, hogy működjön, szükség van arra, hogy az általad felépített logika köszönjön vissza vizuálisan. A mind map olyan segédeszköz lehet a kezedben, amit az elkészítése után hónapokkal is elővehetsz és előhívhatja a megtanultakat.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel