Ébreszd fel a vállalkozó éned az egyetemen

Szerző: Diákszemmel

Az egyetemi élet nem csak az akadémiai tudás és a diploma megszerzéséről szól: lehetőséget kínál, hogy inspirációt és kreatív ötleteket gyűjts a vállalkozói attitűd fejlesztésére. Olyan környezet vesz körül, ahol hozzáférhetsz értékes erőforrásokhoz, mentorálást kereshetsz és inspiráló környezetben vagy, ha tudod, hol kell keresni. Segítünk, hogy észrevedd!

vállalkozó

Inspiráló környezet

Az egyetemen számos formában vesz körül az a szakterület, ami téged érdekel, amit a továbbtanuláshoz választottál. Rengeteg különböző megnyilvánulási és felhasználási formájával találkozol annak a tudásnak, amit épp megszerzel, és akár eltérő attitűdök összecsapását is felfedezheted. Ha erre odafigyelsz, az máris arra ösztönöz, hogy eldöntsd, te melyik irány(ok) felé húzol.

Érdemes kritikai hozzáállással vizsgálni mindazt, amit az egyetemen tanítanak neked. Ha nem csak befogadod, amit átadnak, hanem elgondolkodsz rajta, megkérdőjelezed, az számos kreatív ötletnek ad teret. Az egyetem az a közeg, ami a leginkább inspirál az új irányok felfedezésére, ezért járj mindig nyitott szemmel, és egy ötletet se engedj elsüllyedni.

Tanulás és fejlődés

Az egyetem páratlan közeg arra, hogy feltedd az összes kérdésed, ami a leendő szakmáddal kapcsolatban felmerül benned. Később egy munkahelyen erre már kevéssé van lehetőséged: vagy az van, hogy a nagyobb tapasztalattal rendelkezők nem érnek rá neked magyarázni, vagy nincs is igazán ilyen a munkahelyeden, és válaszokat várnak tőled, nem kérdéseket.

Tarts szem előtt, hogy nincs olyan, hogy rossz kérdés, és az egyetem a tere, hogy mindennek utánamenj. Használd ki a lehetőséget, hogy a tanáraid pont azért vannak ott, hogy minél több tudást átadjanak neked. Ha pedig a szakterületeden kívül a vállalkozás, a pénzügyi tervezés, a termékfejlesztés is érdekel, nézz körül, hogy milyen más kurzusokon, szakmai napokon van lehetőséged ebben is ismereteket szerezni.

Mentorálás és hálózatépítés

Az egyetemen általában van olyan tanárod, aki a gyakorlatban is foglalkozik azzal, amit tanít. Ha ő vállalkozó, akkor biztos lehetsz benne, hogy nyitott az új tehetségekre, és azért van itt, hogy segítsen azoknak, akik agilisek és motiváltak. Ezen kívül gyakran vannak olyan alkalmak, ahol alumnik, az egyetem korábbi tanulói jönnek el vendégelőadást tartani – ezeket hallgasd meg, és ha érzel magadban késztetést, vedd fel a kapcsolatot.

A mentorálás lehetőséget biztosít számodra, hogy valaki olyan gyakorlati tanácsokkal lásson el, amelyek a te konkrét ötleteidről szólnak, kézzelfogható tanácsok és szemléletet tanítanak. Ez segíthet számodra abban, hogy realisztikusan lásd üzleti ötleteid, elvárásaid és elképzeléseid.

Erőforrások és támogatás

Az egyetemeken számtalan különböző program elérhető, amelyek erőforrásokat kínálnak az üzleti ötleteid fejlesztésére, kipróbálására. Inkubátor programok nyújtanak szakmai tanácsadást, akár irodai teret, pályázatok kínálnak pénzügyi támogatást start-upok számára, networking rendezvények adnak lehetőséget szakmai kapcsolati háló kiépítésére.

Az egyetem alatt, ha körülnézel, rengeteg lehetőség vesz körül, amelyek szakmai támogatást adnak, biztonsági hálót jelentenek az első ötleteid gyakorlati kipróbálásához, és páratlan helyszínt jelentenek a szakmai kapcsolati háló kiépítésére. Ha észreveszed ezeket a lehetőségeket és a saját javadra fordítod, az olyan alapot jelenthet, ami épp olyan értékes a későbbi karriered szempontjából, mint a leendő végzettséged.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel