A diákmunka hatása a social skill-ekre

Szerző: Diákszemmel

A diákmunka során olyan social skill-ek megszerzésére is lehetőséged nyílik, amelyek mind a későbbi munkád során, mind a magánéletben hasznodra válnak. Ezáltal a diákmunka az emberi kapcsolataidra is hatással van és a hétköznapokban is profitálhatsz belőle. A munkavállalás során szerzett tapasztalatok formálják a kommunikációs készséget, fejlesztik a konfliktuskezelési technikákat, ami elengedhetetlen a személyes és szakmai életedben egyaránt.

social skill

Szociális készségek fejlesztése a munkahelyen

A diákmunkában végezhető feladatok gyakran jelentenek olyan helyzeteket, amelyek szociális interakciót igényelnek számos különböző emberrel. Ez azt jelenti, hogy meg kell tanulnod eredményesen kommunikálni olyan emberekkel is, akik egészen máshonnan jönnek, mint te és a barátaid, teljesen változatos korosztályt képviselnek.

Ez kiváló lehetőséget biztosít a kommunikációs készségek csiszolására: ezután jobban tudsz majd meghallgatni másokat, empatikusabbá válsz. Abban is segít fejlődni, hogy világosan tudd kifejezni magad, illetve megfelelően tudj reagálni egy reklamációra, felmerülő problémára.

Konfliktuskezelés és problémamegoldás

Konfliktusokkal minden helyzetben találkozunk, legyen szó magánéletről vagy munkáról. Ezek hatékony kezelése úgy, hogy mindenki a legjobban járjon, minél hamarabb megtaláljuk a kompromisszumot és minél hamarabb feloldjuk a neheztelést az összes félben – így saját magunkban is, nem mindig egyszerű. Míg a magánéletben könnyebb kihátrálni egy konfliktusos helyzetből, a munkában erre nincs lehetőség, ott megoldást kell találni.

Éppen ezért a diákmunka remek terep arra, hogy olyan konfliktuskezelési technikákat sajátíts el, amelyek jól jöhetnek majd a magánéletedben is. Megtanulhatod, hogyan lépj fel proaktívan egy ilyen szituációban, és mi a legjobb módja a megoldások keresésének, ami mindenki számára vállalható, számodra pedig segít megőrizni a nyugalmad és fenntartani és professzionalizmusod.

Csapatmunka: a másik véleményének megértése és elfogadása

A csapatmunka olyan készség, amit már annyiszor hallottunk, hogy bele sem gondolunk, mit jelent. Nem csak arról van szó, hogy képesek vagyunk alkalmazkodni a másikhoz, meghallgatni a véleményét, hanem arról, hogy egymás ötleteiből még többet tudjunk kihozni, mint amire egyenként képesek lennénk.

Egyrészt komplexebb gondolkodást kíván, mert arról szól, úgy osztom be a feladataim, hogy a másik is tudjon haladni a saját részével. Másrészt pedig a különböző tudások és nézőpontok összességéből létre kell tudni hozni valami még jobbat. Ez azt jelenti, hogy jól kell tudni figyelni a másikra, figyelembe venni az ő preferenciáit és inspirációt nyerni az ötleteiből. Így tudunk eredményesen haladni a közös célok felé, és az egyéni teljesítménnyel még nagyobb hatást gyakorolni a közös eredményre.

Hosszú távú hatások

A diákmunkában szerzett social skill-ek hosszú távon is kamatoztathatók. A munkahelyi tapasztalatok növelik az önbizalmat, segítenek abban, hogy jobban megértsd saját képességeid és korlátaid. Ezek a készségek felhasználhatók a szakmai életben és a magánéletben egyaránt a kommunikáció hatékonyabbá tételére, az emberi kapcsolatok jobb menedzselésére.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel