Diákmunka és egészséges életmód összhangban

Szerző: Diákszemmel

Az egyetemi évek alatt gyakran szembesülünk az iskolai élet, a munka és a szabadidő egyensúlyának kihívásaival. A zsúfolt napirend mellett az egészséges életmód fenntartása nem mindig könnyű, de ha néhány dologra odafigyelsz, akkor megvalósítható. Az egészséges életmód segít a mentális jóllét megőrzésében a hajtós napokon is.

egészséges életmód

Egészséges táplálkozás

Az egészséges táplálkozás kulcsa a tervezés. Fontos, hogy tudd előre, mikor és hol fogsz aznap ebédelni – ne hagyd rá, hogy majd találsz valamit, amikor lesz időd. Persze lehet változtatni a terven menet közben, de ha előre végiggondolod, akkor biztosan lesz helye és ideje a napodban a rendes étkezésnek.

A tervezéssel az is kiderülhet, ha aznap nem tudsz rendesen enni, és ezért érdemes magaddal vinni valamilyen kész ennivalót. Abban is segít, hogy változatos, tápanyagban gazdag ételeket fogyassz.

Tarts magadnál egészségesebb nasikat, mint a különböző magvak, müzli szeletek, gyümölcs. Így tudsz valamit enni akkor is, ha jól esne egy kis felfrissülés, és nagyobb eséllyel kerülöd el az egészségtelen dolgok fogyasztását.

Ne felejts el elegendő vizet inni! A megfelelő hidratálás serkenti az agyműködést és segít az energia szinten tartásában.

Testmozgás

Integráld a mozgást a mindennapjaidba akkor is, ha most nincs kedved vagy időd rendszeresen sportolás mellett elköteleződni. Sétálj vagy biciklizz az egyetemre, a diákmunkába, és használd a lépcsőt a lift helyett.

Találd meg azt a sportolási lehetőséget, ami számodra a legkényelmesebb, és most a legjobban beilleszthető a napjaidba. Keress olyan otthon végezhető 20 perces gyakorlatsort, ami felfrissít és mozgásban tart, vagy ha te úgy tudod motiválni magad, ha időre és csoportba jársz el, akkor találd meg azt a mozgásformát, ami helyileg és időbeosztásban is illeszkedik a napirendedhez.

A lényeg, hogy légy nyitott akár másféle sport kipróbálására is, mint amit eddig csináltál. A csoportos óra ráadásul kellemes társasági esemény is lehet: ha nincs időd eleget találkozni a barátaiddal, sportoljatok együtt.

Mentális jóllét

Szánj időt a stresszkezelésre: figyelj oda, hogy számodra mi a legnagyobb stressz-forrás, gondold végig, hogyan tudod ezt úgy alakítani, hogy kevesebb szorongás forrását jelentse, és találd meg a módját, mivel tudod levezetni ezt. A meditáció, a jóga vagy akár a légzőgyakorlatok is segíthetnek a stressz kezelésében, hogy kiegyensúlyozottabban érezd magad a mindennapokban.

Tölts időt barátaiddal és családoddal, ne hagyd, hogy a túl sok feladat minden időd kitöltse. Szükséged van a kikapcsolódásra, a problémák kibeszélésére, különben a kiégés veszélye fenyeget. Ez a mentális jólléted is veszélyezteti, és a teljesítményed is csökkenni fog.

Törekedj arra, hogy tudj eleget aludni, hiszen ez kulcsfontosságú a mentális és fizikai egészség szempontjából.

Időbeosztás

Igyekezz hatékony időbeosztást kialakítani, minimalizáld a felesleges köröket. Ebben is a tervezés lehet segítségedre, használj naptárt vagy vagy valamilyen appot a feladataid és teendőid nyomonkövetésére, amely segíthet abban, hogy megtaláld az egyensúlyt a diákmunka, a suli és a szabadidő között.

Határozd meg a prioritásaid, és annak megfelelően oszd be az időd, hogy számodra mi a legfontosabb.

A tanulás és a diákmunka összehangolása során az egészséges életmód fenntartása kihívás lehet, de egy kis tudatossággal és alapos tervezéssel nem lehetetlen.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel